top of page
Пошук
  • Фото автораAdmin

ВЕЙПІНГ – вплив на здоров’я людини

Головним  скарбом  життя  є  не  землі,  що  ти  їх  завоював,  не  багатства,  що  їх маєш  у  скринях... Головним  скарбом  життя  є  здоров’я,  і,  щоб 

 його зберегти, потрібно  багато  що  знати.  (Авіцена) 

Електронна сигарета - це пристрій, в якому в процесі куріння генерується пара, до складу сигарети входять  пропіленгліколь, гліцерин, нікотин і хімічні ароматизатори, які потрапляють в організм курця, при затягуванні і вдиханні  генерується пара.

У тютюновій сигареті більше 4000 хімічних з'єднань, а в димові від електронної сигарети більше 5000.

ПРОПІЛЕНГЛІКОЛЬ  - розчиняє ароматизатори, створює ефект реальності. Концентрація в рідині  60% - 80%, в що в 500 - 1500 разів перевищує ГДК. Може викликати алергію і проблеми з диханням.

ГЛІЦЕРИН - додається в ЕС для створення густої пари. Концентрація в рідині 10% -30%, а в паровому струмені 50%, що значно перевищує ГДК. Далеко не нешкідливий.

Часто можна подумати, що пара, яка утворюється під час куріння електронних пристроїв, є безпечною, бо що може бути шкідливого у воді?! Однак ця пара не є суто водяною. Це — аерозоль із домішками ароматизаторів і токсичних речовин. Серед них, наприклад, є метали нікелю та свинцю, вплив яких здатний призвести до захворювань нервової, серцево-судинної та дихальної систем; або ж сполука акролеїн, яка є сильним подразником органів дихання.

Пара від вейпу чи електронних сигарет призводить до подразнення слизових оболонок горла, а також слизових ротової порожнини. Особливо страждають ясна та зуби: через велику кількість солодких ароматизаторів може розвинутися карієс, а вплив гарячих парів аерозолю веде до запалення ясен (пародонтоз).

Потрапляючи до легенів, мікрочастинки аерозолю подразнюють тканини та порушують роботу клітин, що надалі може призвести до виникнення астми, запалень у легенях, обструктивного бронхіту.

Від куріння електронних сигарет чи паріння вейпу у людини можуть спостерігатися порушення в роботі серцево-судинної системи: збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення артеріального тиску і в цілому виникнення серцево-судинних змін.

Уміння проводити життя – це насамперед уміння не вкорочувати його. 

                О. Богомолець

9 переглядів0 коментарів
bottom of page