top of page
Пошук
  • Фото автораAdmin

Національно-патріотичне виховання на уроках біології

На уроці біології "Будова нервової системи людини" значну увагу було приділено українським вченим біологам, які вклали вагомий внесок у вивчення будови центральної нервової системи. Зокрема, мова йшла про професора В. О. Беца, який своїми унікальними науковими дослідженнями назавжди увійшов в історію світової медицини.

В медицині є особистості, які при житті стали всесвітньо відомими своїми науковими відкриттями. До таких особистостей належить видатний український вчений, корифей вітчизняної анатомії, професор Володимир Олексійович Бец — завідувач кафедри анатомії Університету Св. Володимира, який перший у світі описав гігантські пірамідні клітини кори головного мозку, названі його ім’ям. Праці та відкриття В.О.Беца в області анатомії центральної нервової системи мали і мають велике наукове значення для розвитку нейронаук та практичне значення для неврології, нейрохірургії та психіатрії.

Народився Володимир Олексійович Бец 26 квітня 1834 року в селі Татарівщина (у передмісті Остра) Чернігівського повіту в дворянській сім’ї.

В своїй статті «Новий спосіб дослідження центральної нервової системи людини» (1870) В.О. Бец писав «… потреба точного знання будови мозку — такого знання, щоб воно було доступним кожному лікарю, - росте з кожним днем…. Психіатр, тлумачачи змінену щільність, колір, вагу мозку і інших його показників розбіжностей, до тих пір не дійде до якихось точних висновків, поки анатом не вкаже шлях, де йому і що шукати, і яким чином».

Відкриття гігантських пірамідних клітин кори головного мозку В.О. Бецом викликало бурхливу дискусію серед морфологів, фізіологів та представноків клінічних спеціальностей. Виникла нагальна необхідність видання атласу головного мозку на основі препаратів зроблених В.О. Бецом.

Тільки у 1883 р. В.О. Бецу вдалося опублікувати «Атлас мікроскопічної анатомії головного мозку людини» з 29 таблиць і 140 малюнків.

У 1890 році В.О. Бец в розквіті сил (у віці 56 років) покидає завідування кафедрою і працює консультантом з нервових хвороб Кирилівської лікарні м. Киева. В подальшому аж до своєї смерті він працював головним лікарем Південно-Західної залізниці, продовжуючи бути консультантом Кирилівської лікарні. Помер Володимир Олексійович Бец в шестидесятилітньому віці у 1894 році. Похований на території Видубицького монастиря в Києві.


5 переглядів0 коментарів
bottom of page